Daar is Sjef weer met een nieuwe voorraad.

Het kost weinig moeite om die 4 sterre te lossen.

Zo, nu nog even 40 kruiwagens wegbrengen.

Er blijft elke keer als ik de blokken heb opgeruimd een grote hoeveelheid houtsnippers over. Die gebruik ik weer om de kachel aan te maken.

Er zitten soms enorme blokken tussen. Dank zij mijn kloofmachine maak ik er heel makkelijk gangbare brokken van.

Met deze geweldige kachel verwarmen we onze grote kamer. Maar omdat de overloop,slaapkamer en kantoor ook open verbonden zijn met de kamer worden die ook mee verwarmt. Heel wat kubieke meters om te verwarmen.

Deze week is weer 4 sterre brandhout voor de kachels geleverd. Een sterre benoemen ze hier voor een hoeveelheid hout dat geleverd word. Maar de inhoud van een sterre is weer afhankelijk van hoe het hout geleverd wordt. Ik krijg het los gestort in brokken van 30 centimeter. Een sterre is 0,85 cm3 maar als het echt gestapeld is is het ff meer dan een m3 dan is het 1,18 m3. Ik krijg het dus los gestort en dat is ongeveer 0,65 m3.

Omdat we in ons huis bijna alleen met 2 kachels op hout stoken gaat er best wel veel hout doorheen. De afgelopen 2 maanden is er per maand bijna 4 sterre per maand doorheen gegaan.

 Men maakt wel eens de grap dat als je op hout stook dat je van het hout meerdere keren warmte ontvang. Nou dat is zeker waar. Als ik het hout ontvang wordt het los gestort op onze parkeer plaats. Ik heb daar een groot zeil onder liggen want in het los gestorte hout zit ook een behoorlijk hoeveelheid schors en hout splinter van diverse afmetingen. Dat gebruik ik weer voor het aanmaken van de kachels.

Die blokken hout moet ik opslaan in mijn houthok Dat is 35 meter van de parkeerplaats af. Als het zomer is kan de auto met hout het voor het houthok storten, maar in deze periode is de ondergrond veel te zacht en te nat. We hebben vorig jaar al een keer gehad dat de vracht auto vast zat in de modder. Toen met mijn auto en zakken zand de auto er weer uit getrokken met gevolg een vernield grasveld. Dus ben ik bijna een dag bezig om met de kruiwagen het hout van de parkeerplaats naar de houtopslagplaats te brengen. Wel meer een mooi gezicht als het hok weer vol is.

Ik heb het de laatste keer geteld maar mijn 4 sterre is 41 volle kruiwagens. Om de kachels aan te maken moet het dus ook weer terug. Dus elke dag in deze periode wel weer een volle kruiwagen naar huis brengen. Omdat de blokken nogal van omvang en grote verschillen moet ik de meest blokken nog even kloven. In de kamer kachel kunnen wel hele grote blokken, maar mijn ervaring is nu dat wat kleinere brokken direct meer warmte opleveren. Dus na het kloven naar de voorraad bakken van de kachels. Al met al elke dag toch wel een ruim half uurtje mee bezig. En natuurlijk als de kachel brand wel zorgen dat hij blijft branden. Het is al meerde keren gebeurt dat we vergeten hout bij te vullen en dan moet je weer opnieuw de kachel aan maken.

In de winterperiode is het ook niet zo erg want in de tuin is het ook vaak niet zo aangenaam om te werken. Natuurlijk denken we nog regelmatig terug aan het geweldige comfort wat betreft verwarming in in onze appartementen. Daar hadden we overal vloerverwarming en regelde de thermostaat de warmte we hoefde daar nooit wat aan te doen en het was in elk vertrek heerlijk aangenaam. Als ik nu uit bed kom is het gemiddeld zo 14 graden in de keuken. Dan zet ik eerst ven een elektrisch kacheltje ven aan. Maar ik ga ook direct de keuken kachel aan manken. Met een half uurtje is het dan al weer aangenaam in de keuken. Maar afhankelijk welk vertrek is het in de rest van het huis nog erg koud. Als het vriest kan je het wel gewoon bok koud noemen. Omdat we overdag geen gebruik maken van de kamer maak ik die kachel aan zo rond 5 uur. En na het eten de keuken. kachel uit. Omdat we een grote kamer hebben met open ruimte naar boven moet de kamer kachel er wel hard aan trekken om het warm te krijgen. Als het echt overdag en nachts hard vriest kost het wel veel moeite en veel hout om de temperatuur op 21 graden te krijgen en te houden. Maar deze week was het alweer een dag 17 graden en was de kachel niet zoveel aan. En over een maandje wordt het nog mooier en gaat de kachel nog maar sporadisch aan. En dan kost het ook niets meer.. In ons appartement gingen ook in de zomermaanden de kosten gewoon door. Zo zie je maar weer Elk voordeel heeft zijn nadeel of andersom.

 

Zo, het is weer netjes opgestapeld in het houthok. Als dit op is moet het toch wel bijna zomer zijn.

Opmerkingen

15.02.2022 19:36

Dienke

Wij hebben onze elektrische kacheltje op een tijdklok staan. Dus s ochtends een lekker warme badkamer en keuken!

16.02.2022 16:47

Jan Koster

Daar ga ik volgend jaar ook aan denken

15.02.2022 18:46

Hermine

Jan, heel leuk jouw verhaal te lezen. Omdat we in oktober bij jullie langs zijn geweest, kunnen we ons een goede voorstelling maken van het een en ander. Groetjes van Henk en mij.

16.02.2022 16:45

Jan Koster

Ook toen had ik net 4 sterre hout ontvangen. Daarna al weer diverse keren wat keer.

15.02.2022 17:22

Frans en Nora

Altijd weer een uitdaging om het houtblok vol te krijgen en een mooi gezicht

15.02.2022 17:32

Jan Koster

zo is ie weer vol, maar hij is ook snel weer leeg.