Nog even en dan kunnen jullie allemaal weer je stem uitbrengen. Dit kan dus ook voor ons als kiezers buiten Nederland. Maar daar moet je wel wat voor doen.

Een maand geleden heb ik alles naar Den Haag opgestuurd om dat we toch willen stemmen. Nou dan krijg je bericht terug dat dat mogelijk is maar dan willen ze ook weer alles van je weten. Maar goed dat zal nodig zijn. Ik dus alles keurig ingevuld en opgestuurd. Toen kregen we bericht dat we geregistreerd waren als kiezer buiten Nederland. Dus niet alleen voor deze verkiezingen ,maar ook voor de verkiezingen in Nederland die de komende jaren nog komen. Vrijdag krijgen we 2 enveloppe in de bus. Met daarin het stembiljet en een lijst met alle kandidaten en een folder hoe je alles moet invullen. Maar er moet al eerder opgestuurd zijn een witte envelop om de stemkaart in te doen en een rode retour envelop en het belangrijkste een stembewijs. Maar dat hebben we nooit ontvangen. En zonder stembewijs bij je stembiljet is je stem niet geldig. Dus ik kijken in de folder wat ik moet doen. Nieuw stembewijs aanvragen. Ik moest dus weer al die gegevens die ik al een maand geleden had ingevuld weer indienen. Ik denk ik ga bellen en vragen of ze een nieuw stembewijs willen opsturen. Nee, meneer dat moet u weer opnieuw aanvragen. Maar ik zeg nog je heb toch daar al mijn gegevens. Klopt meneer maar u moet het toch opnieuw aanvragen. Ik zeg er moet ook een dossiernr. worden ingevuld dat weet ik toch niet. O maar dat weet ik wel hoor meneer. Schrijf maar op. Ik was er ff klaar mee en dacht dan maar niet een keer stemmen. Maar een avond later heb ik toch maar weer alles ingevuld. Je vult alles in. Dan krijg je een samenvatting terug gestuurd. Die moet je uitprinten en dateren en ondertekenen. Dan inscannen en samen met een kopie van je identiteit weer opsturen. Ik heb het dus voor mij en Geertje gedaan en hoopte nu maar dat we het stembewijs kregen. OP zich zelf heeft men dit wel handig gedaan. Je heb een stembiljet met op A4 formaat alle partijen die nu mee doen voor de verkiezingen. Daarop moet je jouw partij aan kleuren. Dan heb je een boekje met alle kandidaten per partij op nummer gerangschikt.. Dus op dat stembiljet geef je je partij aan en het nummer van je kandidaat op die lijst. .Na 2 dagen komen vorige week donderdag 2 mailtjes binnen. Geertje heeft haar stembewijs en heeft dus inmiddels gestemd. Ik krijg nog geen stembewijs omdat ik als identiteit mijn rijbewijs had gekopieerd. En een rijbewijs is geen officieel erkend identiteits- bewijs. Dus direct maar een kopie terug gestuurd van mijn paspoort. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Ik maar afwachten of ik wel een stembewijs krijg. Maar we zijn nu een week verder en ik hoor en lees niets meer van ze.

Dus nu voor het eerste van mijn leven geen stem van Jan voor de 2e kamer verkiezing. Ik weet wel dat het voorde uiteindelijke uitslag geen verschil zal maken. Maar toch.