zo ontzettend droog/

Zo was het voor de droogte

na 2 weken regenachtig weer.

Oorzaak verzakking van de grond door de enorme droogte

Geen gras sprietje meer te zien

Een te droog 2019

Al vele maanden hebben jullie moeten wachten op een nieuw verslag van ons leven hier in Rezay. Ik kon de laatste maanden zeg maar meer dan een halfjaar geen fut opbrengen om weer een nieuwe verhaal toe te voegen aan de vele verhalen die ik al heb gemaakt. Week 18 van dit jaar was de laatste. Maar dan krijg ik toch weer regelmatig de vraag van, Jan we missen je belevenissen, gebeurt er niets meer om over te schrijven? Ben je gestopt met je verhalen? Af en toe ging ik zelf ook weer eens terug kijken en lezen wat er in de afgelopen periode hier allemaal is gebeurt. En dan blijft het weer hartstikke leuk om op die wijze herinneringen op te halen.

Daarbij zag ik deze week dat de bezoekers teller al op bijna 98000 staat. Dan toch alle reden om nu het weer wat minder wordt en de avonden langer om maar weer eens achter de laptop te gaan zitten.

Vorige maand 1september wonen we nu al weer 2 jaar in Rezay. Wat gaat de tijd toch enorm snel. Wat zijn de belangrijkste of bijzondere dingen die we dit jaar hebben beleefd. In deze aflevering zal ik het alleen over de gigantische droogte hebben die nu net achter de rug is. Maanden heeft het in deze regio niet of nauwelijks geregend. Gevolg dat waar ooit gras was nu alleen maar dor dood gras te zien was. Het enige voordeel voor mij dat ik maanden niet hoefde te maaien en dat ook het onkruid niet zo snel groeide. Maar dat was dan ook het enige voordeel. Enthousiast was ik dit jaar wel weer begonnen met mijn moestuin. Al heel vroeg hadden we heerlijk eigen sla uit de nieuwe bakken die we hadden aangeschaft. Nieuwe bakken die op werkhoogte staan zodat ik niet hoef te bukken of op knieën te werken . Ook op de andere plaatsen op de grond had ik uien ,worteltjes, spinazie en bonen gezaaid. Op de markt bloemkool, spruitjes, tomaten, paprika en boerenkoolplantjes gekocht. Vol plannen natuurlijk

In het begin van dit jaar was ik soms nog veel te vroeg met zaaien of planten omdat we 17 mei nog 7 graden vorst hebben gehad. Gevolg dat de grond te koud was om te kiemen. Dat van alle fruitbomen en druiven de bloesems zijn bevroren. Gevolg helemaal geen fruit dit jaar. En dat hoorde ik later dit is in de hele regio zo. In het begin heb ik nog geprobeerd om met water geven de moestuin nog in leven te houden. Maar op een gegeven moment heb ik dat maar opgegeven. Ik was voor het water geven afhankelijk van mijn waterput. Dat is een put van 6 meter diep waar normaal gesproken wel 5 meter water in staat. Maar door de droogte werd dat al heel snel veel minder en was ik blij dat ik om de 2 dagen nog een halfuurtje water kon pompen. En drinkwater gebruiken was door de ons en de omliggende departement al heel snel ten strengste verboden om water te gebruiken anders dan voor persoonlijk gebruik, hygiëne of calamiteiten. In dat schrijven over dat beperken van drinkwater werd ook melding gemaakt van de gigantische droogte in het midden van Frankrijk. Ook door de uitzonderlijke droogte van vorig jaar was het code rood voor de natuur. Zo erg dat we als we schade hadden opgelopen door de uitzonderlijke droogte we de schade zouden kunnen claimen. Een soort systeem als in Groningen bij het verzakken van de grond door het weghalen van het aardgas. Omdat in deze hele regio de huizen gebouwd worden direct op de bestaande ondergrond kunnen er door de droogte verzakkingen in de ondergrond voor komen met gevolg schade aan de gebouwen.

Maar ik zag de moestuin verpieteren en had er op slot ook geen zin meer in. Als je nu vandaag kijk staat er alleen nog wat schrale prei, begint de boerenkool toch nog langzaam meer blad aan te komen en hebben de paprika planten het ook overleefd. Maar of er nog paprika aan komt betwijfel ik. Volgend jaar zal ik de activiteiten aan de moestuin op een laag pitje zetten. Wel sla in de bakken en andere groente. Ook wel wat tomaten plantjes maar voor de rest maar eens een jaartje overslaan. Ik heb werk genoeg aan alle andere activiteiten. Want door dezelfde droogte heb ik er alles aan moet doen om mijn jongen boomaanplant nog wel in leven te houden. Want door de droogte van vorig jaar hebben toch wel meer dan 10 grotere bomen het loodje gelegd. Dus met het spaarzame water dat ik uit de waterput kon pompen lukte het me toch om het water helemaal naar het einde van de tuin te krijgen. Ja die waterpomp is vorig jaar een geweldige aanschaf geweest. Ik denk nu nog wel eens aan het verhaal van de verkoper bij de bouwmarkt waar we die pomp zouden kopen. Die vertelde dat we maar hooguit 40 a 50 meter het water weg konden pompen verder niet. Ik kan het nu tot 150 meter te pompen en er komt dan nog steeds redelijk water uit. Dus als er weer wat water in de put bijgekomen was (meestal na een dag of 3) ging ik in de avond uren de boompjes en struiken water geven. Ik weet nu wel zeker als ik dat vanaf het begin niet had gedaan er heel veel boompjes het niet overleefd zouden hebben. Misschien als ik al die aandacht aan de moestuin had gegeven was er nog wel wat van terecht gekomen. Maar we kunnen makkelijker en goedkoop tomaten of ander groente in de supermarkt kopen, want boompjes kopen in een tuincentrum blijft een kostbaar gegeven. Dus was er alle aandacht nodig om er voor te zorgen dat in ieder geval mijn boompjes het zouden overleven. Ik denk dat dit wel is gelukt ,maar het resultaat kunnen we pas volgend jaar zien. Heb ik met mijn tuintje problemen met de droogte staat dat niet in verhouding met de agrarische sector hier. In augustus moest er al structureel bijgevoerd worden uit de winter voorraad. Van het weiland tegenover ons werden de koeien weggehaald om dat er echt niets meer te vreten was. Ik las in de krant dat er zelfs boeren een groot gedeelte van hun veestapel hadden weggedaan om dat er onvoldoende voer zou zijn gedurende de winter. Ook Lucien het oude boertje wat bij mij nog 2 schapen heeft lopen ( 2 had hij al laten slachten omdat er voor 4 al tekort gras was) moest elke dag komen om de beesten bij te voeren.

Maar aan de andere kant was is de natuur toch enorm sterk. Het is 14 dagen geleden af en toe flink begonnen te regenen. Na een week zag ik al het gras elke dag wat groener worden. En gister heb ik na heel veel maanden al weer kunnen maaien. Ongelooflijk. De koeien op het land tegenover ons zijn weer terug want er is genoeg gras. En ik zie de dat de schapen nu ook al weer gras hebben in overvloed. Maar vanmiddag was ik weer in de tuin aan het graven. Als je dieper dan 5 centimeter de grond in ga is het nog steeds kurkdroog. Dus er zal nog heel veel moeten regenen wil de natuur uit deze crisis komen.