Beloning voor de lange rit naar Rezay

De boeuf bourguignon een van Geertje haar specialiteiten.

Altijd wel een klusje te doen

Samen met Paul het IKEA televisie meubel in elkaar zetten.

Klaar voor weer een lekkere maaltijd

Judith heeft weer foto,s gemaakt

Beau vind het ook wel interessant

Een goedkope schermerlamp nodig

Een grote hal met nog een verdieping.

Voor de liefhebbers echt een aanrader.

Voor de verzamelaar.

Een groot buiten terrein

Staat allemaal gewoon dag en nacht buiten.

Een goedkope stoel kopen

Denk er om ze zijn nog wat vochtig

Het heeft gesneeuwt.

Jammer dat het natte sneeuw is en zo weer weg zal gaan.

Beau vind sneeuw erg interessant

Af en toe gaat hij op zijn rug er in liggen rollebollen.

OOk de winter kan mooie plaatjes opleveren.

Met dank aan Judith die altijd met de camera rond loopt

Altijd eerst de tuin rond lopen en alles bezichtigen

Heel leuk dat altijd eerst een rondje door de tuin moet worden gedaan.

week 4

De voorbereiding voor 35 Linden boompjes.

Ik ben heel veel bezig in toekomstige bos . Vorige weken veel werk gehad om weer bestaande bomen uit te graven en weer te verplanten op een nieuwe plek. Maar daar krijg je natuurlijk geen bos mee. Dus moet er meer gebeuren. Er moeten nog heel veel bomen geplant worden wil het uiteindelijk toch een echt bos worden. Op dit moment staan er meer dan 200 bomen-boompjes en struiken. Maar op een oppervlakte van een halve hectare is dat natuurlijk nog niets. Dus heb ik weer via het internet 35 linden boompjes besteld. Ook in Frankrijk werkt het bestellen via het internet best heel goed. Alleen duurt het wat langer natuurlijk als in Nederland.

Frankrijk is nogal wat groter dus transport heeft meer tijd nodig. Vorige week ben ik begonnen met de voorbereiding op de plak waar ik de boompjes ga planten.

Daar moest ik eerst weer een groot stuk van het hekwerk van gaas verplaatsen. Het stuk weiland waar de schapen van Lucien op grazen wordt elke keer een stukje kleiner. Maar er blijft nog genoeg land over. Na dat ik dat hekwerk een 15 meter naar achteren had geplaatst was er een stuk grasland met hier en daar erg grote pollen hard gras wat die schapen niet vreten. Dus ik dacht dat eerst maar met de bosmaaier te geen bewerken. Dus de bosmaaier naar dat stuk lang gesleept. Op zich zelf al een hele klus want dat ding is best zwaar. Maar ben je daar en dan wil dat kreng niet starten. Een tijdje wachten en ja hoor eindelijk doet hij het. Maar ik kan als ik gas wil geven doet hij niets. De motor blijft draaien maar de draad die rond moet gaan blijft stil liggen. Dus doet hij niets. Ik denk dat het probleem bij de gas hendel zit. Dus loop ik maar heen en terug ( 148 stappen heen en 148 stappen terug) naar de schuur om een serie schroevendraaiers op te halen. Demonteren maar. Helaas er zit nog een schroef die een heel aparte sleutel verlangt. Dus weer heen 148 stappen en terug 148 stappen naar de schuur. Gedemonteerd. Ik denk dat ik het probleem heb opgelost dus meer gemonteerd. Helaas lukt het starten weer niet. Eerst maar uitgeput van het trekken aan die starter wat anders doen. Hernieuwde poging. hij doet het. Maar helaas geen gas kunnen geven. Wat nu. Ik denk een probleem misschien bij de motor zelf. Maar voor dat te demonteren is een steek sleutel nodig. Weer heen en weer 296 stappen naar de schuur. Demonteren. Ik zie nu de oorzaak. De gaskabel is los komen te zitten. Een pennetje moet achter een oogje worden getrokken. Helaas daar is een waterpomp tang voor nodig. Weer 296 stappen heen en terug naar de schuur. Monteren en ja hoor na tien keer trekken start de motor en kan ik ook gas geven. Is nog wel een probleempje dat hij niet mooi stationair  blijft draaien, maar ik kan maaien. Helaas na 10 minuten is de draad die voor het maaien moet zorgen aan het einde. Gelukkig heb ik in de schuur nog genoeg lengte op voorraad. Dus daar gaan we weer voor 296 stappen. En ja hoor nu kan ik alles maaien. 

De volgende dag , was wel slecht weer. Maar toch 35 graspollen van 20 x20 weg gestoken. Maar ik kon niet verder want het begon steeds harder te regenen. De volgende dag de plekken waar ik de graspollen had verwijdert uitgegraven op 30 centimeter. Met elk te graven gat komen er ook nog wel 20 stenen naar boven Dat was woensdag. Donderdag ochtend worden de boompjes bezorgd. En het is het beste natuurlijk als die zo snel mogelijk worden geplant omdat de fijne wortels niet uit mogen drogen. Ik moet die dag wel nog veel doen omdat in de avond Paul en Judith zouden komen. Maar toch die ochtend de boompjes maar geplant. Omdat ik de gaten al klaar had was het geen zwaar werk. Maar het was steenkoud buiten. In elk gat eerst een paar handen tuinaarde. Boompje er in. De wortels waren wel mooi verpakt in een plastic omhulsel. Een keurige plant instructie er bij dan met de uitgegraven aarde weer de gaten vullen gemengd met tuinaarde. Maar met een emmer naast het gat om al die stenen uit de aarde apart te houden. Maar na uren ploeteren toch al de boompjes geplant. En dat geeft weer voldoening. Nu nog volgende deze week al de boompjes een paaltje geven te ondersteuning. Want het is maar een twijg van ongeveer 40 centimeter die boven de grond uitsteekt.

Ook ga ik rond de boompjes worteldoek aanleggen om op een makkelijke wijze het onkruid om de boompjes heen straks de baas te zijn. Is ook wel weer een hele klus maar gaat me in het seizoen veel voordeel opleveren hoop ik.

En dan zijn Paul en Judith weer op bezoek bij ons. Wat toch fantastisch dat die twee er helemaal niet tegen op zien om voor 2 dagen bij ons te zijn ook twee dagen in de auto te moeten rijden. Het blijft toch altijd minimaal 9 uur rijden. Maar hun vinden het geen enkel probleem. Vorig jaar zijn ze wel 7 keer hier geweest. Ik heb het al wel meer geschreven. Meer keer dan ze per jaar in ons appartement in Medemblik kwamen. We zijn daar echt heel blij mee. Ondanks dat we regelmatig watsh appen of Skype is het weer heel fijn als ze hier zijn.

Anders dan anders was het nu eens geen mooi buiten weer. Nee vrijdag ochtend was alles bedekt met een dun laagje natte sneeuw. Maar wel weer een prachtig gezicht. Judith heeft er veel foto,s van gemaakt.

Elke keer als er mensen op visite komen denk ik wel wat er eventueel aan werk gedaan kan worden. Want naast lekker bijpraten, uitgebreid ontbijten met heerlijk vers stokbrood, koffie drinken , de tuin weer eens helemaal bezichtigen wil men vaak ook gewoon wat doen. Ik vind dat alleen maar fijn. Omdat het weer niet uitnodigde om buiten te werken zijn we alleen maar binnen aan het werk geweest. Badkamerventilator herstellen, aan en uit schakelaar in de schuur repareren, tv meubel van IKEA in elkaar zetten incl. alles daarop en er in weer installeren. Zaterdag zijn we naar een grote Emmaus geweest in Chatereuax. Een Emmaus in Frankrijk kunne we vergelijken met de in Nederland bekende kringloop hallen. Deze Emmaus is echt heel uitgebreid en groot. Maar ook erg rommelig zo staat er buiten onder een afdak gewoon kasten en meubels die als het hard regent gewoon nat worden. Er is een groot buiten terrein waar lange tafels staan met voornamelijk servies goed. Maar er staan ook buiten gewoon stoelen. Die zullen tijdens een regen bui gewoon hartstikke nat worden. Binnen is het beter georganiseerd en staat bijna op alles een prijsje. Als je iets wil kopen staat er wel een vrijwilliger die dan de prijs bepaald. We kochten er een oude barometer ,een mooie karaf. een plantenpot voor buiten met 2 mooie oude wand tegels. Maar zo zijn de twee dagen weer snel om is het zondag ochtend en zwaaien we ze weer uit. Gelukkig komen ze over een maandje nog een dag langs op de terugweg van hun wintersport.